Metoder

Vi använder oss av ett flertal olika metoder i utbildningar, utvecklingsuppdrag eller handledningar. Metoderna anpassas till syftet med insatsen.


  • Lösningsfokuserat arbetssätt

    Grundprincipen med ett lösningsfokuserat arbetssätt är att man tillsammans med individ eller grupp konstruerar lösningar i stället för att leta orsaker och lösa problem. Arbetssättet bygger också på att fokusera och göra mera av det som fungerar för att agera i riktning mot lösningen. ”Att med små steg skapa stora framgångar!”

  • Involveringspedagogik

    Involveringspedagogik är lika mycket ett förhållningssätt som en metod. I utbildningar, samtal, handledningar eller andra former av utvecklingsuppdrag är relationen till var och en av dem som deltar grunden för påverkan och utveckling. Syftet är att utveckla människor till social tillit och ansvarstagande för sig själv och sitt agerande i ett socialt samspel.

  • Transaktionsanalys

    Transaktionsanalys (TA) är både en sammanhängande psykologisk förklaringsmodell och en systematisk metodik för utveckling av människor, enskilt och i grupp. Det är ett konkret, begripligt och användbart verktyg för att förklara vad som sker i relation mellan människor och vad som sker i kommunikationen mellan dem.

  • Den gemensamma spelplanen

    Den Gemensamma Spelplanen®, är en unik modell för att skapa förståelse för framgångsfaktorer i arbetslivet. Sylwe Anelod Olsson har tillsammans med Cecilia Anelod utvecklat modellen och den finns närmare beskriven i boken ”Den Gemensamma Spelplanen – för Ett Gott Arbetsliv”. Modellen är slagkraftig och användbar i utvecklig av organisation, arbetsgrupp, ledare eller enskilda individer.

  • Team Management Profil™

    Team Management Profil® är ett verktyg som utvecklats för att skapa en ökad förståelse och ge struktur å de mänskliga processerna inom en organisation eller arbetsgrupp. TMP ger både ett ”språk” och ett tankemönster som är begripligt för alla. Verktygen ökar möjligheten att tillvarata det sociala och intellektuella kapital som finns hos varje medarbetare. Verktygen kan användas till allt från individ- och teamutveckling till utveckling av framgångsrika ledare och organisationer.

  • AI - Appreciative Inquiry

    Detta är en metod som har perspektivet att kunskap om organisationen skapas i dialog mellan människor i och utanför organisationen. Ibland benämns det också som Styrkebaserad verksamhetsutveckling. Det är en förändringsmetod där man studerar och utforskar vad som ger liv och rörelse i organisationer eller arbetsgrupper när de fungerar som bäst. Utgångspunkt och förhållningssätt är bekräftande och uppskattande.


    Metoden innehåller fem olika steg – definiera utvecklingsområde, utforska vad som fungerar, föreställ hur det kan bli när det är som bäst, beskriv hur förändringen ska göras och genomför.

  • Schematerapi

    Schematerapi är en metod som innebär att vi både arbetar och knyter ihop tidigare händelser och erfarenheter med upplevelser i nutid. Genom olika visuella metoder skapas en känslomässig brygga mellan nutid och dåtid som hjälper att bättre förstå och hantera situationer och känslor. Tillsammans undersöker och arbetar vi med aktuella livsteman för att bättre kunna hantera de utmaningar man ställs inför.

Share by: